Στόχος του Τμήματος είναι η παροχή άρτιας εκπαίδευσης, η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, και η προσφορά στην Κοινότητα. Τα μέλη του Τμήματος και οι φοιτητές παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των ερευνών τους αλλά και τις κλινικές τους ικανότητες στην ευρύτερη κοινότητα. Ακολουθούν πρόσφατες δράσεις.
- 22 Αυγούστου 2023
Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αιμιλία Μίχου, μίλησε στην εκπομπή του BBC “The Conversation”, με παρουσιάστρια την Beatriz de la Palma, για την σημασία της Λογοθεραπείας στην ποιότητα ζωής των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και τις αλλαγές που μπορούν να επιτευχθούν με την κατάλληλη προσέγγιση σε αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών στην επικοινωνία, ομιλία και λόγο, καθώς και διαταραχών φωνής και κατάποσης.
Η συνέντευξη κάλυψε θέματα που αφορούν τη διεπιστημονικότητα και την συμβολή της τεχνολογίας στη διαχείριση των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στην παρακάτω ιστοσελίδα, όπου αναρτάται και η συνέντευξη:
- 27 Μαίου 2023
Ημερίδα του έργου ¨Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό – PLan-V”
Το Σάββατο, 27/5/2022, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών επιστημονική Ημερίδα ενημέρωσης Λογοπαθολόγων/Λογοθεραπευτών και φοιτητών του Τμήματος, για τα αποτελέσματα του 3ετούς ερευνητικού έργου «Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό». Το έργο υλοποιείται μέσα από τη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», με επικεφαλής εταίρο το Τμήμα Λογοθεραπείας.
Στην Ημερίδα εκπρόσωποι των πέντε εταίρων του έργου παρουσίασαν τα πεπραγμένα της ομάδας τους και απάντησαν σε ερωτήσεις. Υπήρξε επίσης ομιλία για την εξ’ αποστάσεως online Λογοθεραπευτική παρέμβαση από την πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας κ. Χριστίνα Πολίτη, καθώς και για τον διακρανιακό ηλεκτρικό ερεθισμό και τη λογοθεραπευτική παρέμβαση σε άτομα με προοδευτική αφασία από την κ. Κυράνα Τσαπκίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας και Γνωστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ. Ακολούθησε δοκιμή του εργαλείου από τους παρόντες στην αίθουσα, είτε με τα κινητά τους τηλέφωνα, είτε με τάμπλετ που δόθηκαν από την οργανωτική επιτροπή. Η ημερίδα μεταδόθηκε live streaming.
- 7 Μαίου 2023
Ημερίδα “Οι Επιστήμες Αποκατάστασης Υγείας στην Σχολική Τάξη”
Στον απόηχο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες με θέμα “Οι Επιστήμες Αποκατάστασης Υγείας στην Σχολική Τάξη”, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον διευθυντή του 21ου Δημοτικού σχολείου Πατρών, κ. Αντρέα Σκαλτσά, και τον Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού και 22ου Νηπιαγωγείου Πατρών για την διοργάνωση και υλοποίηση αυτής της ημερίδας που έδωσε τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να ενημερωθούν από ειδικούς για την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση σε παιδιά τυπικής και μη-τυπικής ανάπτυξης με ή χωρίς προβλήματα λόγου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους και χρήσιμες πληροφορίες οι: Ζωή Παπαβραμοπούλου, M.A. (Λογοθεραπεύτρια, ΕΤΕΠ Τμ. Λογοθεραπείας, Παν/μίου Πατρών), Ελισσάβετ Ανεμογιάννη (Εργοθεραπεύτρια), και Βασιλική Γκόβα (Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
- 5 Απριλίου 2023
Τα σχολεία πάνε Πανεπιστήμιο
Την Κλινική Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών επισκέφτηκαν μαθητές του Λυκείου Βραχναιίκων στο πλαίσιο της δράσης “Τα σχολεία πάνε Πανεπιστήμιο”, για να ενημερωθούν για τις σπουδές στο Τμήμα Λογοθεραπείας. Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αιμιλία Μίχου παρουσίασε το Τμήμα και το Πρόγραμμα Σπουδών και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών. Οι μαθητές, μαζί με φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας, κατασκεύασαν χάρτινους λάρυγγες και έκαναν ένα μικρό μάθημα ανατομίας και φυσιολογίας του λάρυγγα. Στη συνέχεια έγινε, περιήγηση στις αίθουσες της κλινικής και επίσκεψη σε μία αίθουσα διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές να παρακολουθήσουν πώς γίνεται το μάθημα και να έχουν μια πρώτη εμπειρία από τους χώρους διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
- 22 Οκτωβρίου 2022
Δυσφαγία μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Στην εκπομπή του ANT1 «Υγεία πάνω από όλα», η οποία ήταν αφιερωμένη στο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), με αφορμή των Παγκόσμια ημέρα ΑΕΕ στις 29 Οκτωβρίου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αιμιλία Μίχου, μίλησε για τη Δυσφαγία μετά το ΑΕΕ, τον ρόλο του Λογοθεραπευτή και τις σχετικές κλινικές συστάσεις.
- 31 Ιανουαρίου 2022
Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό
Στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», υλοποιείται στο Τμήμα το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό», με επικεφαλής εταίρο το Τμήμα Λογοθεραπείας. Δείτε Έρευνα/Ερευνητικά Προγράμματα για αναλυτική περιγραφή.
Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μία πρώτη παρουσίαση του έργου στην εκπομπή της ΕΡΤ3 Ο3 *όμικρον τρία, από τον συνεργάτη του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου Νάσο Κατσαμάνη, και την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αρχόντω Τερζή.
- 3 Δεκεμβρίου 2021
Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει οργανώσει μία σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Φοιτητές του Τμήματος συνέθεσαν και μελοποίησαν ένα τραγούδι με τίτλο «Μην ξεχνάς να με αγαπάς» το οποίο απέδωσαν και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Παράλληλα οι φοιτητές σχεδίασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό τα οποία διένειμαν στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, στο Κουκούλι, καθώς και στο κέντρο της Πάτρας.
- 18 Οκτωβρίου 2021
Το Τμήμα Λογοθεραπείας και το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή». Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ελευθερία Γερονίκου και Αρχόντω Τερζή μίλησαν σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης για τη γλώσσα και τα ελείμματά της στην περίπτωση της Ειδικής Γλωσσικής Διαταραχής, καθώς και για τρόπους υποστήριξης των μαθητών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ενδιαφερόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας και ακολούθησε συζήτηση τόσο με εκπαιδευτικούς όσο και με γονείς.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3lZpLSwη ή Εκδήλωση Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
- 21 Σεπτεμβρίου 2021
Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου «Εργαλεία ανίχνευσης της Θεωρίας του Νου και της γλώσσας για ελληνόφωνα και γερμανόφωνα παιδιά» έγινε διαδικτυακή παρουσίαση του εργαλείου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση με το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι που ασχολούνται με τον αυτισμό.
- 1 Μαρτίου 2021
H 16η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσφαγία (Διαταραχές κατάποσης).
Η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) αφορά οποιοδήποτε αλλαγή με το θηλασμό, την κατάποση, την πόση, τη μάσηση, τον έλεγχο της σιέλου, τη λήψη φαρμάκων ή την προστασία των πνευμόνων από το φαγητό και τα υγρά σε περιπτώσεις που τα τελευταία «βαίνουν προς λάθος κατεύθυνση» και όχι προς την ολοκλήρωση της κατάποσης προς στο στομάχι.
Μερικές φορές, το πρώτο σημάδι για τη διαταραχή κατάποσης είναι ο βήχας, ο πνιγμός ή το αίσθημα κόμβου όταν τρώτε και πίνετε. Στις σοβαρές περιπτώσεις διαταραχών κατάποσης τα τρόφιμα, τα υγρά ή το σάλιο ενδέχεται να εισχωρούν στους πνεύμονες και αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις (πνευμονία).
Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Δ’ εξαμήνου στα πλαίσια της συμμετοχής στο μάθημα της Δυσφαγίας (εαρινό εξάμηνο 2021) ετοίμασαν υλικό για ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημέρωση για το ρόλο του Λογοθεραπευτή. Στις πλατφόρμες δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν τα hashtags: #dysphagia and/or #SwallowAware2021.