Στόχος του Τμήματος είναι η παροχή άρτιας εκπαίδευσης, η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, και η προσφορά στην Κοινότητα. Τα μέλη του Τμήματος και οι φοιτητές παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των ερευνών τους αλλά και τις κλινικές τους ικανότητες στην ευρύτερη κοινότητα.  Ακολουθούν πρόσφατες δράσεις.

22 Οκτωβρίου 2022

Δυσφαγία μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Στην εκπομπή του ANT1 «Υγεία πάνω από όλα», η οποία ήταν αφιερωμένη στο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), με αφορμή των Παγκόσμια ημέρα ΑΕΕ στις 29 Οκτωβρίου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αιμιλία Μίχου, μίλησε για τη Δυσφαγία μετά το ΑΕΕ, τον ρόλο του Λογοθεραπευτή και τις σχετικές κλινικές συστάσεις.

31 Ιανουαρίου 2022

Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό

Στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», υλοποιείται στο Τμήμα το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό», με επικεφαλής εταίρο το Τμήμα Λογοθεραπείας. Δείτε Έρευνα/Ερευνητικά Προγράμματα για αναλυτική περιγραφή.

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μία πρώτη παρουσίαση του έργου στην εκπομπή της ΕΡΤ3 Ο3 *όμικρον τρία, από τον συνεργάτη του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου Νάσο Κατσαμάνη, και την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αρχόντω Τερζή.

 

 

3 Δεκεμβρίου 2021

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει οργανώσει μία σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Φοιτητές του Τμήματος συνέθεσαν και μελοποίησαν ένα τραγούδι με τίτλο «Μην ξεχνάς να με αγαπάς» το οποίο απέδωσαν και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Παράλληλα οι φοιτητές σχεδίασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό τα οποία διένειμαν στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, στο Κουκούλι, καθώς και στο κέντρο της Πάτρας. 

https://drive.google.com/file/d/1s2HWmpmsAqqK_8COfJN2EN3yiaSxQfEl/view?usp=sharing.

 

 

18 Οκτωβρίου 2021

Το Τμήμα Λογοθεραπείας και το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή».  Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος  Ελευθερία Γερονίκου και Αρχόντω Τερζή μίλησαν σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης για τη γλώσσα και τα ελείμματά της στην περίπτωση της Ειδικής Γλωσσικής Διαταραχής, καθώς και για τρόπους υποστήριξης των μαθητών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ενδιαφερόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας και ακολούθησε συζήτηση τόσο με εκπαιδευτικούς όσο και με γονείς.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3lZpLSwη   ή Εκδήλωση Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

 

21 Σεπτεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου «Εργαλεία ανίχνευσης της Θεωρίας του Νου και της γλώσσας για ελληνόφωνα και γερμανόφωνα παιδιά» έγινε διαδικτυακή παρουσίαση του εργαλείου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση με το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι που ασχολούνται με τον αυτισμό. 

Πρόσκληση

 

1 Μαρτίου 2021

H 16η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσφαγία (Διαταραχές κατάποσης).

Η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) αφορά οποιοδήποτε αλλαγή με το θηλασμό, την κατάποση, την πόση, τη μάσηση, τον έλεγχο της σιέλου, τη λήψη φαρμάκων ή την προστασία των πνευμόνων από το φαγητό και τα υγρά σε περιπτώσεις που τα τελευταία «βαίνουν προς λάθος κατεύθυνση» και όχι προς την ολοκλήρωση της κατάποσης προς στο στομάχι.

Μερικές φορές, το πρώτο σημάδι για τη διαταραχή κατάποσης είναι ο βήχας, ο πνιγμός ή το αίσθημα κόμβου όταν τρώτε και πίνετε. Στις σοβαρές περιπτώσεις διαταραχών κατάποσης τα τρόφιμα, τα υγρά ή το σάλιο ενδέχεται να εισχωρούν στους πνεύμονες και αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις (πνευμονία).

Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Δ’ εξαμήνου στα πλαίσια της συμμετοχής στο μάθημα της Δυσφαγίας (εαρινό εξάμηνο 2021) ετοίμασαν υλικό για ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημέρωση για το ρόλο του Λογοθεραπευτή. Στις πλατφόρμες δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν τα hashtags: #dysphagia and/or #SwallowAware2021.